TRANSWELD

Kézi ívhegesztés bevont elektródával

Képtalálat a következőre: „mma welding”

A bevont elektródával történő kézi fogyóelektródás ívhegesztésnél a bevonat látja el a védőgázképzés és a salakképzés feladatát, ezáltal megvédi az átvitt fémcseppeket és heganyagot a levegő oxigénjével szemben. A bevonat további feladata a heganyag dezoxidálása, a fémkihozatal fokozása, a leégés ellensúlyozása és megfelelő folyási tulajdonságok biztosítása. A gyakorlatban három fő bevonattípust különböztetünk meg: rutilos, bázikus és cellulóz bevonatú elektródákat, valamint ezek kombinációit.

Volfrámelektródás védőgázas ívhegesztés (TIG eljárás)

Képtalálat a következőre: „tig welding”

A TIG eljárás során inert védőgáz alatt égő ív szolgál hőforrásként. Elektródként tiszta volfrámpálcákat, valamint cériummal vagy tóriummal ötvözött volfrámpálcákat használnak. A védőgáz argon, hélium vagy argon és hélium keveréke, melynek tisztasága minimum 99,95%. A védőgáz több feladatot is ellát. Megvédi az erősen felhevült volfrámelektródát a levegőben található oxigéntől bekövetkező oxidációtól, lehűti azt és stabil ívet biztosít. Ezzel egyidejűleg megvédi a folyékony hegfürdőt és a leolvadó hegesztőhuzalt a szabad levegőtől. A TIG eljárás során a töltőfém bevezetése az ívbe oldalról történik nulla áramnál. Kézi hegesztésnél kb. 1 m hosszúságú pálcát használnak töltőfémként, míg a gépesített TIG eljárásnál dobra tekercselt huzalokat. C-Mn acélokat, valamint gyengén és erősen ötvözött acélokat szinte kizárólag egyenárammal és az elektróda negatív pólusáról hegesztik. Az alábbi táblázatból meghatározható, hogy az átmérőtől függően mekkora lehet a volfrámelektróda terhelése:

PÁLCA ÁTMÉRŐJE Ø [MM] ÁRAMERŐSSÉG (EGYENÁRAM, NEGATÍV POLARITÁS) [A]
TISZTÁN VOLFRÁM ELEKTRÓDA TÓRIUMBEVONATÚ ELEKTRÓDÁK
1.0 25 – 70 max. 80
1.6 50 – 110 15 – 150
2.4 80 – 160 50 – 220
3.2 120 – 220 80 – 320
4.0 150 – 300 120 – 400

Az alkalmazási területek az ötvözetlen vagy akár erősen ötvözött finomlemezek hegesztésétől vastagabb lemezek és csövek magas minőségű gyökhegesztéséig terjed.

Védőgázas ívhegesztés (MIG/MAG eljárás)

Képtalálat a következőre: „mig mag welding”

A MIG/MAG eljárás egy gépesített védőgázas hegesztési eljárás, mely során a fémív védőgáz alatt keletkezik az áramot vivő huzalelektróda és a munkadarab között. A huzalt, amely a saját ívében olvad el, mechanikusan továbbítja egy görgő, és maga a huzal szolgál elektródául.

A MIG eljárásnál argont, héliumot vagy ezen gázok keverékét használják védőgáznak. A MAG eljárásnál oxigéntartalmú argon, oxigéntartalmú hélium, széndioxid (CO2) vagy az említett gázok keveréke szolgál védőgázként. A védőgáz elősegíti a stabil ív kialakulását és megvédi az olvadt hegfürdőt a külső levegővel szemben. A védőgáz oxigénnel való dúsítása csökkenti a hegfürdő felületi feszültségét és laposabb, a széleken egyenletesebb átmenetet biztosító felület kialakítását tesz lehetővé. A fém átvitele az ívben szintén finomabb.

A huzalelektródák erős ötvözése kiegyenlíti az ötvözőelemek leégését. Rendkívül fontos, hogy a hegesztési területet alaposan meg kell tisztítani. Nagyobb hegesztési sebesség és gyors lengetés esetén ügyelni kell arra, hogy kellő mennyiségű védőgázzal és megfelelő formájú fúvókával biztosítsuk az olvadt hegfürdő teljes védelmét.

Áramforrásként kizárólag egyenáramú konverterek vagy egyenirányítók jöhetnek szóba. A hegesztés során a pozitív pólus elsősorban az elektródán van. Bár a negatív pólussal történő hegesztés növeli a fém leolvadási hatékonyságát, a cseppátvitel nagyobb és az ív kevésbé stabil. Az ívfeszültség erősségétől függően permetes ívről és rövidívről beszélhetünk.

Kötőhegesztés porbeles huzallal

A világon a Böhler Welding rendelkezik a porbeles huzalok legátfogóbb termékválasztékával. Mivel a vállalatcsoporton belül biztosított a porbeles huzalok hajtott és varratmentes gyártási technológiája is, a Böhler Welding valamennyi típusú porbeles huzal széles választékát kínálja a különböző ötvözetekhez.

A rutilos hajtott huzalok nagy leolvasztási teljesítményű ívet biztosítanak, ugyanakkor minimális fröcskölés mellett sima varrat képződik. A varrat nélküli rutilos és bázikus huzalok alacsony hőmérsékleten is nagy hatékonyságot és a lehető legalacsonyabb hidrogénszintet garantálják a tiszta heganyagban. A fémportöltetű huzalok maximális termelékenységet biztosítanak, amely különösen automatizált alkalmazásoknál előnyös.

Erősen ötvözött alapanyagok esetén az ötvözetek pontos meghatározása kiváló minőségű, kitűnő mechanikai tulajdonságú és korrózióálló hegesztést tesz lehetővé. A DIN EN ISO 9001 szabvány szigorú követelményeit is túlszárnyaló, legmagasabb színvonalat képviselő gyártási technológiánk és belső minőségellenőrzési rendszerünk mindenkor kimagasló és egyenletes termékminőséget garantál ügyfeleink és partnereink számára.

A porbeles huzalok fő jellemzői és előnyei:

  • Kitűnő mechanikai tulajdonságú és korrózióálló heganyagok
  • Nedvességállóság a varratmentes huzaloknál
  • Megbízható, egyenletes hegesztési minőség
  • Sima varratképzés
  • Fröcskölés hiánya vagy minimális fröcskölés
  • Minimális hegesztés utáni tisztítás
  • Fokozott termelékenység
  • Alacsonyabb hegesztési költségek

Fedett ívű hegesztés

A fedett ívű hegesztéshez fémes töltőanyag (huzal) és nem fémes hegesztőanyag, hegesztőpor szükséges. A hegesztőpor igen nagy mértékben befolyásolja a hegesztés eredményét. Olvadási tulajdonságától és egyéb fizikai jellemzőitől (pl. viszkozitás, felületi feszültség, sűrűség, hőtágulás és elektromos vezetőképesség) függően jelentős hatással van a varrat megjelenésére és a salak eltávolíthatóságára. A hegesztőpor metallurgiai reakciója szintén jelentős mértékben befolyásolja a heganyag vegyi összetételét és ezáltal mechanikai tulajdonságait.